Betongfaget

Betongfaget omfatter produksjon, oppføring, ombygging og vedlikehold av bygninger, konstruksjoner og anlegg.

Gjennom utvikling og utbygging av bygningsmassen i samfunnet skaper faget store verdier. Betongfaget skal ivareta samfunnets krav til en bærekraftig utvikling.

Opplæringen skal bidra til utvikling av prefabrikkerte betongelementer og plassbygde betongkonstruksjoner. Opplæringen skal legge vekt på både tradisjonelt håndverk ved bruk av manuelle metoder og industriell framstilling av betongelementer med avansert utstyr. Videre skal opplæringen bidra til å fremme kreativitet, gode arbeidsvaner og evne til kommunikasjon med kollegaer og andre samarbeidspartnere.

Opplæringen skal legge vekt på samarbeid med kollegaer og andre yrkesutøvere på bygg- og anleggsplasser. Helse, miljø og sikkerhet skal stå sentralt i opplæringen.

Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittel er betongfagarbeider.

Aktuelle arbeidssteder

Som betongfagarbeider kan du få jobb i entreprenørbedrifter, kommunale etater, Statens vegvesen, hos eiendomsforvaltere, Statkraft eller murer- og tømrermestere.

Sentrale arbeidsoppgaver

Arbeidsoppgaver omfatter produksjon av plasstøpte og prefabrikkerte betongkonstruksjoner innen bygge- og anleggsvirksomhet. Sentrale arbeidsområder er

  • fundamentering
  • forskaling og armering
  • utstøping av betong, produksjon og montering av betongelementer, betongrehabilitering
  • branntetting og fuging
  • tegning- og konstruksjonsforståelse
  • rigging og drift av byggeplass

Personlige egenskaper

Betongfaget krever selvstendige utøvere som er kreative, nytenkende og miljøbevisste. Du må også kunne samarbeide med andre. Du må kunne arbeide planmessig og nøyaktig og ha godt håndlag.

Mange muligheter som betonglærling