Fjell- og bergverksfaget
Fjell- og bergverksfaget skal bidra til utvinning av mineralske råstoffer og andre naturressurser og ivareta kompetanse om boring, sprenging og arbeid i berggrunnen.
Faget skal legge grunnlaget for bygging av veier, tunneler og bygningsmessige formål. Faget har betydning for industriell videreforedling, for bygg og anlegg og for transportsektoren. Faget fører til store inngrep i naturen og skal bidra til en bevisst holdning til miljø- og ressursspørsmål.
Opplæring i faget skal legge vekt på planlegging, gjennomføring og vurdering av arbeidsoppgaver i tråd med brukerens behov, samfunnets prioriteringer og gjeldende regelverk. Opplæringen skal bidra til å utvikle selvstendighet og kreativitet og legge vekt på samarbeid og produktivitet. Fagutførelsen varierer fra manuelt arbeid til bruk av maskiner og ny teknologi, eksplosiver og nye produkter. Opplæringen skal ivareta helse, miljø og sikkerhet. Opparbeidelse av grunnleggende fagkompetanse og systemforståelse i fjell- og bergverksfaget danner grunnlaget for videre fordypning og spesialisering.
Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittel er fjell- og bergverksarbeider.
Aktuelle arbeidssteder
Som fjell- og bergverksarbeider kan du få jobb innenfor bergindustrien og i anleggsbransjens store og små, private og offentlige bedrifter over hele landet som utfører ulike oppgaver.
Sentrale arbeidsoppgaver
Fjell- og bergverksfaget omfatter bergverksdrift med sikte på utvinning av mineralske råstoffer og andre naturressurser, eller boring, sprenging og annet arbeid i berggrunnen. Sentrale arbeidsområder er:
- fjellarbeid i dagen, bergverksdrift, tunnelarbeid, pukk- og grusproduksjon (fordypningsområder)
- stikking, oppmåling
- arbeidsplanlegging
- boring og sprenging
- anleggsteknikk og fjellsikringsarbeid
- bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
Personlige egenskaper
Fagutførelsen kan variere fra manuelt arbeid til bruk av meget avanserte maskiner, og kan kreve både godt håndlag, teknisk innsikt og god fysikk. Fjell- og bergverksarbeideren arbeider både i selvstendige arbeidssituasjoner og i arbeidsfellesskap, noe som stiller krav til samarbeidsevne. Det kreves gode kunnskaper og ferdigheter i faget. Hensynet til natur, miljø og ressurser er viktig.