Bransjeløft med VDC-kompetanse
For tredje gang gjennomføres det et samlingsbasert utdanningsløp for VDC-entusiaster. I underkant av 200 studenter ble uteksaminert forrige uke, og er nå sertifiserte innen Virtual Design and Construction-metodikken.
Det er NTNU og Standford University som sammen har utviklet et utdanningstilbud for bygg- og anleggsbransjen, samt byggherrer og rådgivningsbransjen. Hovedmålet med VDC-metodikken er å forbedre prosjektkvaliteten i bygg og anlegg, ved hjelp av digitale teknikker og verktøy og menneskelig samarbeid.
- I år har vi virkelig fått satt organisasjonen for denne utdanningen. Studentene har vært meget engasjerte, og det har vært en bred representasjon fra hele bransjen på undervisningssamlingene. Vi har tre samlinger i året, med til sammen 9 studiedager. I tillegg skal hver elev levere 7 delrapporter, og en sluttrapport, sier Thomas Iversen.
Iversen er NCC-ansatt, men er med i gruppen som arrangerer og følger opp utdanningen gjennom NTNU. Sammen med Iversen, utfyller professor Martin Fischer fra Stanford, professor Eilif Hjelseth og Steinar Rasmussen fra NTNU, Øyvind Børstad i Lean Communication og Espen Dahl Mortensen fra Flaget driftsorganisasjon som har ledet denne utdanningen.
Lederne til studentene var samlet på siste dag for å få en kort oppsummering av de klare fordelene med metodikken. Roger Nygård, Head of NCC Building Norway, støtter viktigheten om en felles arbeidsplattform i prosjekteringsfasen.
- Å få til gode prosesser fra A-Å i et prosjekt er viktig for alle involverte. For oss i NCC er det essensielt å ha denne type kompetanse bredt i organisasjonen. Vi ser klare effektivitetsgevinster av å arbeide etter VDC-metodikken, og det at flere fagfelt jobber på et felles arbeidssett gir gode resultater for kunden. Jeg vil samtidig takke for engasjementet til mentorer og deltakere fra NCC, sier Nygård.
Egen mentoroppfølging
I tillegg til forelesere fra NTNU, blir mye av undervisningen fulgt opp av mentorer. Dette er erfarne bransjefolk som både har gjennomført VDC-sertifiseringen, men også gjennomgår en mentorutdanning ved NTNU og Standford University. Mentorene utfyller hverandre både på tvers av fagretninger, men de har også hver sin spisskompetanse som bidrar til at studentene får godt læringsutbytte.
- Våre mentorer gjør en enorm innsats for faget og undervisningen. De har et stort engasjement, og de ønsker virkelig å drive utvikling og kompetanseløft for studentene på kurset, sier Iversen.
NCC har sin egen mentor i programmet, Erik Langørgen.
- Det har vært veldig givende for meg å ta del i denne utdanningen. Det er inspirerende å møte så mange entusiastiske bransjekollegaer, der alle har en delt innstilling om å få til godt samarbeid og kompetanseløft. Vi har løst mange oppgaver sammen, og det har vært mange gode diskusjoner. Jeg tror helt klart at bransjen vil merke forskjell når flere tar i bruk denne arbeidsmetodikken, sier Langørgen.
Klare fordeler for alle involverte
Med VDC reduseres risikoene for både kunder og selskapene. Alle samarbeidspartnere får langt bedre innsikt i og forståelse av et byggeprosjekt. Dermed får også kunder og øvrige parter et mer solid grunnlag for å ta viktige beslutninger vedrørende byggedesignet.
Fundamentet for VDC er at samtlige deltakere i et prosjekt har tilgang til riktig informasjon til riktig tid. Det innebærer sanntids- og oppdatert informasjon som gir større forståelse av hva kunden ønsker og hva det vil kreve av innsats for å realisere visjonen.
Under utdanningen gjennomgås det flere moduler med praktiske og teoretiske oppgaver, slik at de som gjennomgår utdanningen enklere kan implementere metodikken på sin arbeidsplass.
Alexandra Elstner er en av studentene som har vært med på årets løp. Elstner jobber som prosjekteringsleder i NCC, og ser stor verdi i å sertifisere seg innen VDC.
- Viktigheten av at flere tar en slik utdanning, slik at flere i bransjen snakker samme språk når det gjelder prosjektering er udiskuterbart. Det at vi har konkrete verktøy i prosjekteringsfasen, der alle involverte jobber mot samme mål, og alle kan følge prosessen i større grad, gjør at rom for feil og misforståelser minimeres.
Klare ambisjoner
- I år er det en tredeling mellom deltakere fra entreprenører, byggherrer og rådgivere. Våre tilbakemeldinger er unisone i at det absolutt er et behov for økt kompetanse innen feltet i markedet. Vi ønsker at flere skal få et innblikk i metodikken, og vi kjører på med nytt løp til høsten igjen, avslutter Iversen.