Fransk tenketank på inspirasjonstur til Oslo og Stovner bad
Den franske tenketanen « La Fabrique de la Cité» var på inspirasjonstur til Oslo for å lære mer om lavkarbon-byutvikling og hvordan tilrettelegge for bærekraftig utvikling av urbane prosjekter. I den forbindelse besøkte de prosjektet Stovner bad i Oslo.
Det var 40 franske representanter fra anlegg og industri, byplanleggere, arkitekter, senatorer og medlemmer av det franske Parlamentet som denne uken fikk en befaring på Stovner bad. De fikk en innføring i hvordan Oslobygg KF jobber med bærekraftsmål og krav i anbud, og de fikk en omvisning på prosjektet med fokus på elektriske gravemaskiner og kjøretøy.
Stovner bad er et bydelsbad som NCC Norge bygger for Oslobygg KF. Her fikk de først en presentasjon av Kristine Bekkelund, bærekraftsrådgiver i Oslobygg.
- For Oslobygg har det vært viktig å tidlig sette krav i anbudsprosesser. Oslo kommune har en klar bærekraftstrategi, og som utbygger er det en selvfølge at vi følger opp denne gjennom våre prosjekter. Fra januar 2025, skal alle maskiner og utstyr som drives på Oslobyggs prosjekter være utslippsfrie, ofte innebærer dette elektrisitet, men det kan også være hydrogen og vannbåren varme. I tillegg skal massetransport utføres på utslippsfrie- eller biogasskjøretøy For oss er det viktig å holde en god kommunikasjon med entreprenørene, slik at vi får tilrettelagt for nødvendig infrastruktur i prosjektene før oppstart, sier Bekkelund.
På Stovner bad har NCC tidlig tilrettelagt for høyspent strømtilgang, slik at lading av elektriske maskiner kunne fungere optimalt.
- Samarbeid og felles målsetting med Oslobygg har vært en suksessfaktor for å få til ambisjonen om en fossilfri byggeplass. Med klare og forutsigbare rammebetingelser, blir det også mer attraktivt for våre underentreprenører å investere i en elektrisk maskinpark, sier prosjektsjef i NCC Building, Hege Vinjevoll.
Det franske besøket fikk en omvisning på prosjektet, og Knut Håkanes, daglig leder i Haakanes maskin, fikk forklart og vist de den elektriske maskinparken.
- For vår del, er det helt avgjørende med tydelige forventninger til en forutsigbar utvikling. Vi gjør en stor investering i en elektrisk maskinpark, og vi trenger et godt samarbeid med både byggherre og entreprenører, slik at vi får til en god infrastruktur for lading på byggeplasser. Vi er godt fornøyde med hvordan dette har blitt håndtert her på Stovner bad, sier Knut Håkanes.
Det franske besøket hadde mange spørsmål, og brukt lang tid ute på byggeplassen. Volvo og Haakanes maskin hadde stilt opp sine elektriske gravere og fikk også snakket om infrastrukturen rundt lading.
Tenketanken, var sammen med Leonard, VINCI-gruppens egen startup-avdeling, på en inspirasjons- og læringstur til Oslo. Initiativtaker Corenting Caniego var svært fornøyd med prosjektbesøket.
- Oslo er en europeisk hovedstad som virkelig gir inspirasjon til hvordan man kan jobbe med en elektrisk byutvikling. Det har vært veldig lærerikt å se hvordan man setter opp en elektrisk arbeidsplass, og hvordan kommune og entreprenører samarbeider for et godt resultat. Vi tar med oss mange gode innspill, og vi ser fram til å fortsette diskusjonene i Frankrike, sier Corentin Caniego, Catalyst programsjef i Leonard.
*Tenketanken består av representanter fra forskjellige fagområder, og med ulik geografisk bakgrunn med mål om å forstå de sosiale, økonomiske og økologiske utfordringer med byutvikling. La Fabrrique de la Cité henter inspirasjon og lærdom fra fransk og internasjonale erfaringer, og skal sammen sende forslag til nye modeller for byutvikling i offentlig debatter. På bakgrunn av dette var de på en læringstur til Norge og Oslo. Les mer om tenktanken på deres nettsider: Homepage | La Fabrique de la Cité (lafabriquedelacite.com)