NCC leverer vellykket miljøopprydding og oppgradering av Hammerfest Havn
Etter NCCs storstilte miljøopprydding og fornyelse av de to havnene i Hammerfest og Forsøl, er byens havnedirektør Per-Åge Hansen godt fornøyd med både gjennomføringen og havneforbedringene.
– Resultatet er blitt svært bra, så det er begge tomler opp herfra. Vi har både fått fornyet havneanlegget samtidig som vi nå kan friskmelde den miljømessig. Denne utbedringen har stor betydning for Hammerfest og gir store muligheter for havne- og byutvikling og for kystkulturen, sier havnedirektør Per-Åge Hansen i Hammerfest.
Hammerfest var en av landets mest forurensede havner. Slik er det ikke lengre. De siste tre årene har NCC gjennomført en omfattende miljøopprydding og oppgradering av innseiling og havneområder i Hammerfest og Forsøl, sammen med våre spesialister på undervannsarbeid #Sjøentreprenøren.
Miljøoppryddingen har blant annet omfattet etablering av såkalt cellespunt for forurensede masser, miljømudring og tildekking i Hammerfest havn, og som forhindrer at forurensninger lekker ut i havet.
27.juni i år ble havne- og miljøprosjektet høytidelig åpnet med Fiskeri- og havminister Marianne Næss, Hammerfestordfører Terje Rogde, Kystverkets direktør Einar Vik Arset og flere gjester til stede.
Et komplekst prosjekt med uforutsette utfordringer
I miljøprosjektet har NCC blant annet utført opprydding av forurenset sjøbunn i Hammerfest havn og har bygget ny sentrumskai der deponi for forurensede sediment er innbygget i kaia. Det er videre gjennomført miljømudring i byhavna og i Forsøl fiskerihavn, dessuten utbedring av innseilingen til, og utdyping av, Forsøl fiskerihavn.
Anleggsarbeidene i Forsøl har blant annet omfattet mudring av løsmasser og sprenging under vann, gjennomført av Sjøentreprenøren. Mudring av løsmasser på sjøbunnen gjøres blant annet for å øke seilingsdypet samt fjerne forurenset sjøbunn. Sprengning på sjøbunn utføres for å gjøre sjøveier dypere og for å fjerne hindringer som kan være farlige for båtenes navigering.
– Et komplekst prosjekt som dette er ingen quick fix og med utfordringer som oppstår underveis. Men hele teamet fra NCC, Sjøentreprenøren, brukerne av havna og øvrige involverte har utvist god vilje og vært svært løsningsorienterte i gjennomføringen av prosjektet, sier havnedirektøren.
Ifølge NCCs anleggsleder Knut Brandsgård har prosjektet vært komplekst og utfordrende med blant annet omfattende anleggsarbeider under vann, større spuntejobber og behov for løpende samhandling mellom et stort antall aktører.
Under Sjøentreprenørens kartlegging av havbunnen i byhavna, ble det eksempelvis gjort funn av en torpedomine på nesten ett tonn samt ytterligere en mine på opp mot 330 kilo – begge fra 2. verdenskrig. Disse ble omhyggelig håndtert av Sjøforsvarets minedykkerkommando, slik at ryddearbeidet kunne fortsette.
Hammerfest sin nye velkomstarena
I høst er også Hurtigruten på vei tilbake til sentrum og anløp ved den fornyede sentrumskaia.
– Oppgraderingen av indre havn har gjort dette til byens nye velkomstarena, og nå er vi glade for at også Hurtigruten er på vei tilbake hit, forteller havnesjef Hansen, som ser fram til videre havneutvikling med blant annet kontorbygg, forretninger, bedre fasiliteter for persontransport og håndtering av gods.
Leder for NCC Infrastructure Norge, Svein-Arne Sivertsen er fornøyd med realiseringen av et prosjekt med komplekse anleggsarbeider både over og under vann, og som er viktig for både for miljø, infrastruktur og byutvikling.
– Med Hammerfest ren havn viser NCC igjen evnen vi har til å gjennomføre denne typen komplekse prosjekter. NCC Infrastructure og datterselskapet Sjøentreprenøren AS har solid erfaring innen disse fagområdene og gode kompetansemiljøer for denne typen arbeider, sier Svein-Arne Sivertsen i NCC.
Prosjektet startet opp arbeidene i januar 2022 og er et samarbeid mellom Kystverket og Hammerfest kommune, og med NCC som hovedentreprenør.
Mer om prosjekt Hammerfest ren havn