Sikkerhetspsykiatribygget i Trondheim nominert til prestisjetung arkitekturpris

Onsdag kveld avgjøres det om Sikkerhetsbygget ved St. Olavs hospital går av med seieren og kan kalle seg Tiårets beste sykehus i kategorien Mental Health Design.

Entreprenørselskapet NCC, i samarbeid med Ratio Arkitekter og St. Olavs hospital, har utviklet et psykiatribygg som nå vekker internasjonal oppmerksomhet.

European Healthcare Design kårer årlig de beste sykehusprosjektene for design i verden innen seks ulike kategorier. Sikkerhetsbygget i Trondheim vant i 2022 i kategorien Mental Health Design, og juryen har nå nominert tre toppfinalister fra de siste ti års vinnere til en historisk prisutdeling.

I årene fremover skal Norge gjøre betydelige investeringer for å sikre gode psykiatribygg. Basert på tilbakemeldingene etter at Sikkerhetspsykiatribygget i Trondheim ble tatt i bruk, og som bekreftes av EHD-nominasjonen, mener NCC at det er mye å lære av prosessen rundt hvordan Sikkerhetsbygget ble til.

-Norge kan vise vei med fremtidens helsebygg ved å fokusere på en «helende arkitektur». Dette vil ha stor verdi for både brukere, og gi bedre omsorg for de mest sårbare i samfunnet, sier Lars Petter Gamlem, leder for NCC Building i Norge og trekker frem den gode samhandlingsprosessen som en suksessfaktor for å lykkes i denne typen prosjekter.

NCC ferdigstilte Sikkerhetspsykiatribygget i Trondheim i 2021. Dette høysikkerhetsbygget har 21 sengeplasser fordelt på tvangsinnlagte psykiske pasienter og pasienter som soner under særreaksjonen tvungen psykisk omsorg.


June Haugen Welo, sivilarkitekt i Ratio Arkitekter AS, har i samarbeid med NCC og Sykehusbygg HF vært sentral i arbeidet med å utvikle sikkerhetspsykatribygget, som er det første i sitt slag i Norge.

-Å jobbe med 'helende arkitektur' innebærer å integrere natur, belysning og utforming i et av de sikreste byggene i Norge. Våre tilbakemeldinger er at det er veldig nordisk å tenke slik rundt denne type bygg. Designet er nedtonet, men samtidig robust i bruk, sier hun.

Antje D. Gross-Benberg, avdelingssjef for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved St. Olavs hospital, trekker frem viktigheten av et godt samspill før oppstart av byggingen:

-Samhandlingsprosessen var preget av et felles ideal om å skape de beste rammene for pasientbehandlingen. Arkitektene imøtekom våre ønsker om å integrere sikkerhetskravene i bygningsutformingen så usynlig som mulig, sier hun.


Blant annet er uteområdet for pasientene en atriumløsning, der veggene skaper naturlig skjerming kombinert med avslappende atmosfære.

Prosjektets suksess kan tilskrives klare forventninger fra alle involverte parter fra starten av, en tydelig byggherre i Sykehusbygg som stilte gode krav, og en konkurranse vunnet på design, ikke pris. Respekt mellom alle parter førte til konstruktive og verdifulle diskusjoner, heller enn konflikt.

NCC har som entreprenør gode erfaringer med samspillsprosesser og benytter metoden i alt fra sykehus, renseanlegg, skoler og badeanlegg. Erfaringen viser at byggene blir bedre tilpasset brukerne, og at de beste løsningene finnes i samarbeid med alle involverte.

Premieutdelingen finner sted i London, 12. februar.

FOTO: m.herzog visualis-images