Utbygging av Södersjukhuset, Stockholm
Satsingen på Södersjukhuset i Stockholm er en av de største noensinne i svensk helsevesen. NCC har i samarbeid med byggherren Locum, bygget to helt nye bygg. Et behandlingsbygg og et forsyningsbygg for drift og vedlikehold.
Kort om prosjektet
Behandlingsbygget (BY70) dekker et område på cirka 28 000 kvadratmeter. Det er 24 operasjonsstuer, sterilsentral, obduksjon og ny stor akuttmottak. I forsyningsbygget, (BY74) er det sykehusets driftsfunksjoner, herunder avfallssentral, varemottak og reservestrøm. Sistnevnte omfatter 8.500 kvadratmeter. Begge bygningene er foreløpig sertifisert i henhold til Miljöbyggnad Gold. Dette har betydd høye krav og ambisjoner om energiløsninger, materialvalg og lokaler som gir gode arbeidsflyter for virksomheten.
Samarbeid er nøkkelen til suksess
NCC og Locum har drevet prosjektet i samarbeid, hvor første steg var å prosjektere, planlegge og beregne kostnader før produksjonsstart. Virksomheten ble delt inn i tre delprosjekter som har blitt utlyst etter hvert som prosjektet skred frem. Prosjektet har sysselsatt nærmere 400 personer.
Teamarbeid er viktig i alle prosjekter, men helt avgjørende i et så komplekst prosjekt som SÖS. Den felles prosjektledelsen fikk alle til å trekke i samme retning, med virksomheten og pasientens beste i fokus.
Målet var å skape et høyteknologisk og moderne omsorgsmiljø for å møte fremtidens omsorgsbehov med økt driftskapasitet. NCC Projektstudio ble brukt i planleggingen for tidlig å samle og bruke all kompetanse og finne de beste løsningene for helsepersonell, pasienter og driftsorganisasjon. Her ble grunnlaget lagt for å holde sammen den avanserte installasjonsteknologien og produsere de beste løsningene for pleie.
Prøverom - sikkerhet, kostnadsbesparelser og kvalitetssikring
Nøkkelen var å forstå fra begynnelsen hvem og hva du bygger for. Med andre ord har virksomhetens behov fått styre utformingen mest mulig og hatt en avgjørende rolle under både planlegging og produksjon. Et fullskala testmiljø for kirurgi ble tidlig bygget og har blitt brukt til å finpusse både byggemetoder og utstyrsvalg, samt til å lære opp personalet som skal jobbe i de nye hallene i fremtiden. Der hadde virksomheten prøvearbeid for å finne de beste løsningene for hvordan utstyret skulle plasseres, og det ble til og med utført prøveoperasjoner med fullt kirurgisk team.
Prøverommet har vært verdifullt for alle parter. Her klarte prosjektet å fange opp forbedringer så tidlig at de var mulig å gjennomføre, samtidig som virksomheten fikk et klart bilde av deres fremtidige arbeidsplass. Her fikk de anledning til å øve og lære de nye salene allerede før de ble tatt i bruk. Ved å bygge prøverommet tidlig kunne de store kostnadsbærende endringene også fanges opp tidlig, noe som har gitt besparelser både i form av penger og tid i prosjektet. Prøverommet skapte også en enda mer effektiv produksjon ettersom produksjonsstaben fikk et klart bilde av hvordan operasjonsstuene skulle bygges, tettes og hvordan grenser og teknologi skulle håndteres.
Avanserte installasjoner krever samarbeid, tid og planlegging
Sykehus er noe av det mest komplekse du kan bygge. En operasjonsstue er et av de hyppigst installerte rommene i helsevesenet - 24 er bygget på SÖS. Allerede under prosjekteringen startet arbeidet med å lette installasjonsarbeidet. Det ble blant annet kjøpt inn installasjonsganger i sjakter fra leverandøren av prefabrikata. De valgte også å montere monteringsskinner i installasjonsveiene som kunne brukes av alle installatører. Det sparte penger og ga et bedre arbeidsmiljø på byggeplassen, samtidig som det vil lette ethvert fremtidig arbeid og da bety mindre forstyrrelser for virksomheten.
Tekniske rom, som vifterom, transformatorstasjoner og koblingsanlegg, tar lengre tid på sykehus enn i andre prosjekter fordi de er så komplekse. Derfor satset de på å gjøre dem klare tidlig i prosjektet. Dette gjorde at det ble mer tid til igangkjøring og testing for å justere installasjonssystemene.
De nye sykehusbyggene var klare og overlevert kunden i februar 2019.
Bedriften kom i gang på rekordtid i deres nye lokaler og NCC var på plass for å hjelpe dem å lære huset. Dette ble muliggjort ved i fellesskap å utarbeide en strukturert plan for overlevering og driftsstart i god tid. Dette sikret at alle virksomhetens ulike interessenter ble vurdert til rett tid og med riktig prioritering.
Da akuttmottaket åpnet i mai 2020, var det Sveriges største i sitt slag.