Universitetssykehuset i Örebro
På oppdrag fra Region Örebro fylke har NCC bygget et nytt og moderne sykehusbygg ved Universitetssykehuset i Örebro, Sverige. Det nye bygget, H-House, er bygget i henhold til kravene til Miljöbyggnad Gold og med fokus på energieffektivitet og på å fremtidssikre den høyspesialiserte omsorgen.
Helsevesenet er i stadig utvikling med nye arbeidsmetoder og mer avansert teknisk utstyr. Noen av lokalene som brukes i dag ved Universitetssykehuset i Örebro ble bygget for mange år siden. De er ikke tilpasset for å møte kravene til fremtidens helseløsninger, og Region Örebro län valgte derfor å investere i et nytt anlegg med høy spesialitet.
Oppdraget omfatter også ombygging og utvidelse av sykehusets akuttmottak, som skal utføres i 2021 og knyttes til H-huset.
Med god pasientbehandling og virksomhetens arbeidsmiljø i fokus, er det lagt stor vekt på nærhet og praktiske flyt mellom enhetene. H-huset og den nye akuttmottaket gjør det både enklere og raskere å ta seg av akutt syke pasienter.
Aktiviteter i H-bygningen:
- Øyeklinikk
- Øre, nese og hals klinikk
- Hudklinikk
- Avdeling for kirurgi og anestesi
- Plastisk og kjevekirurgisk klinikk
- Omsorgsavdeling med 32 enkeltpasientrom
H-huset er bygget for fremtidens omsorg
For Region Örebro fylke er det viktig at H-huset sikrer god omsorg av høy kvalitet også i fremtiden. De nye lokalene skal være fleksible nok til å kunne tilpasses de endringer som kan forventes i helsevesenet. Derfor bygges huset med betongelementer, TT-kassetter, som vil lette fremtidige endringer og ombygging. Av samme grunn er det støpt inn ankerskinner for fleksibelt å kunne feste installasjoner og takhengt utstyr. Når omsorg stiller nye krav til lokalene, blir det både enklere og billigere å møte disse. Samtidig at arbeidet ikke vil påvirke virksomheten i like stor grad.
Huset er også dimensjonert for å kunne vokse, hvor H-huset kan bygges på med to etasjer og akuttmottaket med fem etasjer. Andre viktige aspekter som Region Örebro fylke har fokusert på er høy tilgjengelighet, moderne mottak og behandlingsrom, samt et inspirerende og sunt miljø.
Bygning ved siden av et sykehus
H-bygget er bygget rett foran eksisterende sykehus med pågående drift, akutt ambulansetransport og en intens trafikksituasjon. Samtidig har byggeplassen vært smal og trang med liten plass til å losse og lagre materialer. Dette stiller selvsagt høye krav til logistikken i byggefasen. I samarbeid med en logistikkentreprenør har NCC utviklet løsninger med et sjekkpunkt i nærheten, hvorfra materialer tas inn etter arbeidstid. De benytter også en felles logistikktjeneste der flere nærliggende prosjekter er koblet sammen for å planlegge sine leveranser effektivt.
Fordeler med logistikkløsningen:
- Køfritt område – ambulanser og syketransporter har hatt full tilgang i hele anleggsperioden, og ingen ordinær ferdsel i området har vært hindret
- Planlagte leveranser betyr lavere karbondioksidutslipp fordi vi unngår tomme lastebiler
- Økt produktivitet – materialer leveres med en gang, noe som betyr mer effektiv produksjon og mindre skade på materialer
- Økt sikkerhet - med flere frie flater i arbeidsområdet skaper vi et bedre arbeidsmiljø der risikoen for skade reduseres
- Lavere belastning på anleggsheiser i arbeidstiden
Høye miljøkrav – en selvfølge
Miljøhensyn har hatt høy prioritet i utviklingen av H-huset. Huset er designet og bygget etter kravene til Miljöbyggnad, nivå Gull, som er et uttrykk for høye ambisjoner når det gjelder energi, innemiljø og materialer. H-huset vil ha et svært lavt energiforbruk og det er planlagt et solcelleanlegg på taket. H-huset skal så langt det er mulig fremtidssikres også for kommende generasjoner.
Digital loggbok sikrer fremtidig drift
For å forvalte ressursene våre må vi se bygninger som materialbanker for fremtidige hus. Derfor er det viktig å sikre sporbarhet og tilgang til informasjon også i fremtiden. Her står H-huset i forkant. Alt materiale som bygges inn og kan modelleres føres med ID fra byggevarevurderingen. På denne måten oppfylles også kravene som Miljöbyggnad Gold stiller til loggboken over byggematerialer.
Modellen blir en fremtidssikker loggbok hvor eiendomsbesitter raskt får oversikt over hvilket materiale som er bygget inn, hvor i huset det er og hvor mye. Det blir både lettere å rette eventuelle feil og å gjøre endringer. På denne måten sikrer modellen et godt arbeidsmiljø for de som skal bo og jobbe i lokalene også om 10, 20 og 50 år. I senere prosjekter sammen med Region Örebro fylke har vi utviklet modellen ytterligere. Administrasjonskoder henges opp i parkeringshuset ved universitetssykehuset. De forteller om intervallet som ulike produkter og anlegg skal ha service på.
Godt samarbeid gir bedre resultater
NCC og Region Örebro län utførte prosjektet i samarbeid. Samarbeidsklimaet som er skapt, mellom byggherre, underleverandører og NCC, har hatt stor betydning for prosjektets suksess. Sammen har alle parter fokus på å finne løsninger på en ærlig, åpen og konstruktiv måte. Videre har virksomheten takket være samarbeidet fått kontinuerlig innsikt i produksjonen av deres nye lokaler og har kunnet jobbe uforstyrret gjennom hele utførelsen.